Dzisiaj jest: sobota, 18 maja 2024

eWyszków » Wiadomości » Uczennica Zespołu Szkół Nr 1 - wyróżniona w prestiżowym konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2013 w Poznaniu

Uczennica Zespołu Szkół Nr 1 - wyróżniona w prestiżowym konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2013 w Poznaniu

25 stycznia 2013, 13:40, Starostwo Powiatowe w Wyszkowie, red.Milena Brzózka

W dniach 14 i 15 stycznia 2013 w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbył się półfinał ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2013, do którego zakwalifikowała się uczennica Zespołu Szkół Nr1 im. M. Skłodowskiej - Curie w Wyszkowie - Angelika Pochmara z klasy III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych.

Konkurs poprzedziły grudniowe eliminacje, do których przystąpiło 180 uczniów z całej Polski, przesyłając swoje propozycje dania głównego na 6 porcji. Tematem tegorocznej edycji konkursu było "Danie główne z dowolnego elementu indyka z trzema rodzajami dowolnych warzyw, z dodatkiem trzech produktów Unilever Food Solutions oraz z zastosowaniem trzech prozdrowotnych technik kulinarnych."

Jury wyróżniło 26 najlepszych propozycji dań na podstawie przysłanej receptury oraz zdjęcia potrawy a ich autorów zaprosiło do półfinału. Wśród zaproszonych znaleźli się uczniowie ze szkół z Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Rzeszowa, Warszawy i oczywiście z Wyszkowa
Trudność zadania konkursowego polegała na przygotowaniu w ciągu 1 godziny i 40 minut sześciu porcji dania głównego z wykorzystaniem surowców narzuconych przez organizatora.

Angelika podała "Indyka w dwóch odsłonach na szpinakowym puree, w towarzystwie karmelizowanej marchewki okraszonej czarnuszką oraz sosu pietruszkowo - miętowego".

Podczas konkursu uczniowie mieli za zadanie przygotować "mise en place" czyli swoje stanowiska pracy, prawidłowo rozłożyć sprzęt i przygotowane surowce oraz wykonać konkursową potrawę. Ocenie podlegał czas przygotowania potrawy (przekroczenie choćby minutę wiązało się z otrzymaniem punktów ujemnych), wykorzystanie składników regulaminowych, prawidłowość procesów technologicznych, ich nowoczesność, higiena produkcji i podania dania, aranżacja talerza, zgodność z obowiązującymi trendami w światowej gastronomii oraz smak i aromat. Dodatkowo uczennica prezentowała danie przed członkami jury.

Angelika zdobyła wyróżnienie i cenną lekcję kreatywności oraz wskazówki od najwybitniejszych szefów kuchni, co z pewnością zaowocuje w następnych konkursach kulinarnych. Uczennicę przygotowała Bogusława Pawelska - Kozon, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.



  

UWAGA! Ta strona używa plików cookie i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, dostosowywania stron do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że pliki cookie będą zapisywane w pamięci urzadzenia. W każdym momencie można zmienić te ustawienia. Szczegóły w: Polityka prywatności. [Zamknij]