Uczennica Zespołu Szkół Nr 1 - wyróżniona w prestiżowym konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2013 w Poznaniu
W dniach 14 i 15 stycznia 2013 w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbył się półfinał ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2013, do którego zakwalifikowała się uczennica Zespołu Szkół Nr1 im. M. Skłodowskiej - Curie w Wyszkowie - Angelika Pochmara z klasy III Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych.
Jury wyróżniło 26 najlepszych propozycji dań na podstawie przysłanej receptury oraz zdjęcia potrawy a ich autorów zaprosiło do półfinału. Wśród zaproszonych znaleźli się uczniowie ze szkół z Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Rzeszowa, Warszawy i oczywiście z Wyszkowa
Trudność zadania konkursowego polegała na przygotowaniu w ciągu 1 godziny i 40 minut sześciu porcji dania głównego z wykorzystaniem surowców narzuconych przez organizatora.
Angelika podała "Indyka w dwóch odsłonach na szpinakowym puree, w towarzystwie karmelizowanej marchewki okraszonej czarnuszką oraz sosu pietruszkowo - miętowego".
Podczas konkursu uczniowie mieli za zadanie przygotować "mise en place" czyli swoje stanowiska pracy, prawidłowo rozłożyć sprzęt i przygotowane surowce oraz wykonać konkursową potrawę. Ocenie podlegał czas przygotowania potrawy (przekroczenie choćby minutę wiązało się z otrzymaniem punktów ujemnych), wykorzystanie składników regulaminowych, prawidłowość procesów technologicznych, ich nowoczesność, higiena produkcji i podania dania, aranżacja talerza, zgodność z obowiązującymi trendami w światowej gastronomii oraz smak i aromat. Dodatkowo uczennica prezentowała danie przed członkami jury.
Angelika zdobyła wyróżnienie i cenną lekcję kreatywności oraz wskazówki od najwybitniejszych szefów kuchni, co z pewnością zaowocuje w następnych konkursach kulinarnych. Uczennicę przygotowała Bogusława Pawelska - Kozon, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.